Od bardzo dawna Indie z wielką serdecznością przyjmowały na swoim terenie cudzoziemców, demonstrując przy tym mnogość swojej kultury, poglądów, obyczajów. Współczesna turystyka przyjmowana jest z taką samą otwartością, jednak Indie wciąż pozostają dla nas nieodkryte.

INDIE NIEZNANE – CO WARTO ZOBACZYĆ?

Indie to kraj jak żaden inny. Nie sposób odkryć jego wszystkich twarzy. Oszałamia, zachwyca i bulwersuje.
Składa się z 28 stanów, 6 związkowych terytoriów i terytorium stołecznego Delhi. Zapewnią przy tym ogrom atrakcji turystycznych. Od popularnych turystycznych przystanków, po niezmierzone tereny pieszych wędrówek.

Zdecydowana większość odwiedzających Indie turystów chce zobaczyć historyczny Tadż Mahal, grobowiec wzniesiony przez Szahdżahana w hołdzie ukochanej, przedwcześnie zmarłej żonie. Kolejnym obowiązkowym punktem jest Czerwony Fort, czyli wspaniały pałac w New Delhi oraz zespoły świątynne w Khajuraho.

WOLNY CZAS W INDIACH

Indie ze swym mistycyzmem są często odwiedzane przez osoby poszukujące siebie, pragnące uciec przed pędzącym czasem i wszechobecnym chaosem. W tym celu przyłączają się do jednego z licznych medytacyjnych ośrodków. Jednak nawet standardowe zwiedzanie Indii w jakiś sposób zmienia człowieka i jego spojrzenie na otaczający go świat.

WOLNY CZAS W INDIACH

Wystarczy udać się w rejs po rzece, w której ujrzycie kąpiące się słonie albo obejrzeć jeden z religijnych obrzędów, z którym nie może się równać żaden spektakl, by zakochać się w tym kraju bez pamięci. Lekcje jogi na hinduskich plażach albo kwieciste łąki zapierające kolorami dech w piersiach – atrakcje czyhają tutaj na turystów w każdym zakątku.

HINDUSKA KUCHNIA

Tak różnorodny kraj, jakim są Indie, może poszczycić się równie różnorodną kuchnią, przy czym każdy region posiada swój własny smak i kulinarną tradycję. Dobra wiadomość dla wegetarian: w Indiach najecie się do syta. I to ze smakiem. Kuchnię hinduską zdecydowanie wyróżnia mnogość przypraw. Służą one już nawet nie tylko do poprawy i podkreślenia smaku, ale także pomagają w trawieniu i znakomicie pobudzają apetyt.

Przyprawy jednak, w przeciwieństwie choćby do kuchni polskiej, mają jedynie wydobywać smak danej potrawy, a nie go zmieniać. Co ciekawe, podstawowym dodatkiem kulinarnym jest tutaj mleko i wszelkie pochodne produkty, głównie klarowane masło i zsiadłe mleko.

Nie ulega wątpliwości fakt, iż smak indyjskich potraw w niczym nie przypomina smaku naszej rodzimej kuchni, dlatego kolejną atrakcją będzie próbowanie tutejszej kuchni i smakowe zatapianie się w aromacie przypraw.

WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE

Indie najlepiej odwiedzić, kiedy zakończy się tutaj pora deszczowa, przypadająca na okres od końca maja do końca września. Koniecznym będzie także spakowanie śpiwora, poduszek i apteczki, zwłaszcza, jeśli zamierzamy udać się w miejsca z dala od głównych miast. Ważne, by pamiętać o środkach sanitarnych i niezbędnych kosmetykach, ponieważ w Indiach może być problem z ich zakupem.

Kremy do opalania z jak najwyższym filtrem to absolutna konieczność w naszym ekwipunku, szczególnie, jeśli wybieramy się na wędrówkę po górach. Ważne są również szczepienia, jak choćby przeciwko durowi brzusznemu, tężcowi, polio czy zapaleniu wątroby.

Warto w tym celu skonsultować się lekarzem specjalizującym się w chorobach tropikalnych już na kilka miesięcy przed wyjazdem.

Globalna turystyka i urlop w Indiach, który zaplanowaliśmy dawno temu, pozwolą nam poznać ten egzotyczny dla przybysza z Europy, kraj. Jednak liczmy się również z widokiem skrajnej biedy, jakiej zapewne nigdy i nigdzie nie widzieliśmy. Indie bowiem to kraj ogromnych kontrastów, daleki od obrazów oglądanych przez nas w bollywoodzkich filmach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ