Wino to wyjątkowy trunek, który powinien zostać odpowiednio podany gościom w restauracji. Na co szczególnie należy zwrócić uwagę?

Wino dostosowane do zamówienia

Czerwone wina o wyrazistym smaku poleca się głównie do dziczyzny i mięsa. Lżejsze odmiany tego trunku podaje się do ryb, wędlin i serów. Białe wino doskonale pasuje do białego mięsa, delikatnych serów, makaronów, ryb i kurczaka. W tym wypadku chodzi głównie o wina wytrawne oraz półwytrawne. Słodkie białe wina najlepiej współgrają z deserami, różowe na ogół podaje się jako aperitify.

Kluczowa jest temperatura

Bardzo ważną zasadą jest podawanie wina w odpowiedniej temperaturze. Inaczej bowiem jego smak może zostać zrujnowany. Zasada jest taka, że wino zawsze lepiej podać schłodzone niż zbyt ciepłe. Dotyczy to zwłaszcza win białych oraz różowych – powinny one być podawane zimne. Wino czerwone zaś ma być lekko schłodzone, ale wystarczy je umieścić w lodówce na 15-20 minut przed spożyciem. 

Najważniejsze zasady podawania wina w restauracji

Podstawowe zasady są takie:
– wina wytrawne podajemy przed słodkimi,
– wina młode podajemy przed starymi,
– wina lekkie podajemy przed cięższymi,
– wina białe podajemy przed czerwonymi.
A jak wygląda sam rytuał podawania wina przez kelnera? Na początku podchodzi on do stolika i prezentuje gościom butelkę. Otwiera wino na stole lub specjalnie przygotowanym ruchomym stoliku. Otwierać je powinien za pomocą korkociągu sommelierskiego, posiadającego nożyk, rączkę i dźwignię. Gdy wino zostanie otwarte, kelner musi wytrzeć jego szyjkę serwetą. Wyjmowanie korka powinno być raczej dyskretne. Należy położyć go na talerzyku na stole gościa. Początkowo kelner ma nalać odrobinę wina do kieliszków w celu zdegustowania. Dopiero gdy goście potwierdzą, że smak im odpowiada, kelner nalewa wino we właściwej ilości do ich kieliszków. 

Właściwy wybór

Wino to nie tylko wspaniały smak i aromat, ale również konkretne przesłanie i znaczenie symboliczne. Dlatego warto wybrać taki trunek, który będzie oddawał charakter okazji jego spożywania. Specjalne okazje, jak np. romantyczna randka, najbardziej lubią wina, których ranga jest powszechnie znana. Sprawdzą się wówczas wybrane apelacje, jak Burgundia czy Bordeaux. Można także postawić na tradycyjnego szampana, amarone czy barolo. Jeżeli okazja to jakaś duża impreza, to nie trzeba się wysilać z doborem trunku. Niszowy tytuł z ciekawą historią raczej zostanie tutaj pominięty. Doskonale można go jednak wykorzystać przy wieczorze w niedużym gronie, gdzie spotykają się osoby, które interesują się tym trunkiem i jego bogactwem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ